top of page

Ambrozia - cea mai nocivă plantă!


Ambrozia este una dintre cele mai periculoase și invazive buruiene, care, în perioada de înflorire, cauzează boli alergenice severe. Planta produce peste 3000 de semințe anual, având un potențial enorm de răspândire. Pentru evitarea instalării și răspândirii ambroziei și pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane, Codul Contravențional al Republicii Moldova obligă proprietarii sau deținătorii de terenuri intravilane și extravilane să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii.

Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare anual, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, până cel târziu la 30 mai, lucrări de întreținere a terenurilor prin diferite metode, până la sfârșitul perioadei de vegetație a ambroziei, astfel încât să nu răspândească polenul care conține multiple fragmente alergizante.

Sancțiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 6000 de lei. Sancțiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligațiilor stabilite de Codul Contraențional se sancționează cu amendă de la 12 la 30 de unități contravenționale aplicate persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unități contravenționale aplicată persoanei juridice.

Astfel pentru distrugerea eficientă a ambroziei, este recomandată aplicarea metodei mecanice și a celei chimice.

Iată 5 moduri în care poate fi combătută buruiana:

  • Cele mai bune rezultate se pot obține prin cosirea manuală a spațiilor pe care este răspândită sau prin folosirea diferitor echipamente mecanice de tuns iarba, în special pe alineamentele căilor ferate, a drumurilor și pe marginea parcelelor.

  • Când buruiana este răspândită în interiorul hotarelor agricole, în special în interiorul unor șanțuri, stufărișuri, denivelări etc. distrugerea se poate face prin aplicarea unor lucrări de discuit, grăpat sau prin folosirea unor cositori mecanice.

  • Când buruiana este răspândită pe sufrafețe mai mari se poate aplica erbicide, după caz , începând de primăvara devreme când buruiana are 10 - 15 cm și poate fi recunoscută cu ușurință.

  • În cazul unor focare izolare, buruiana poate fi smulsă relativ ușor folsind mănuși de protecție pentru evitarea irigațiilor sau poate fi distrusă cu sapa ori secera

  • Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de sufrafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În cazul contrar, se distrug doar tulpina principală, iar restul remificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc în continuare polen și chiar semințe, îmbogățind astfel rezerva de semințe din sol. Se recomandă cositul repetat de 2 - 3 ori pe an, obligând de realizat înaintea fructificării plantei.

8 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comentários


bottom of page