top of page

Asigurare medicală obligatorie pentru pensionari deținători de patentăPensionarii și persoanele cu dizabilități, care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală, au obligația de ași cumpăra singuri asigurare medicală până pe 31 martie. Informațiile au fost confirmate de către Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM).

În conformitate cu Legea 1593 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală, adoptată în 2002, deținătorii de patentă, fondatorii de întreprindere individuală, avocații, notarii, executorii judecătorești și alți cetățeni sunt obligați să se asigure în mod individual.


Totodată, Guvernul are calitate de asigurător pentru mai multe categorii de persoane care nu sunt angajate și nu înregistrează venituri.


Potrivit ultimelor modificări la legea sus-menționată, pensionarii și persoanele cu dizabilități asigurate de Guvern care sunt concomitent deținători de patentă sau fondatori de întreprindere individuală au obligația de a se asigura în mod individual până pe 31 martie inclusiv.

Aceste modificări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023 și vin să egaleze în drepturi și obligații toate persoanele care desfășoară activitate economică în bază de patentă sau dețin calitatea de fondator de întreprindere individuală.


În primele trei luni ale anului, categoriile respective beneficiază de facilități la achitarea primei de asigurare în sumă fixă și plătesc 2028 de lei.

Graficul organizării și desfășurării ieșirilor în primării pentru tim.1 2023, elaborat în contextul implementării Conceputului "Ziua contribuabilului"


13 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page