top of page

Schimbă viața unui copil. Află cum poți deveni asistent parental profesionist


Fiecare copil are dreptul să crească în familie. Astfel, începând cu 2001, în Republica Moldova a apărut o profesie nouă, care presupune multă grijă, dăruire și bunătate – profesia de a fi părinte (asistent parental profesionist). Asistența parentală profesionistă este un serviciu social oferit de stat și este una dintre cele mai bune soluţii pentru copiii separaţi de familiile biologice.

În acest sens, Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului (DGPDC) recrutează asistenți parentali profesioniști/asistente parentale profesioniste pentru a asigura copiilor, inclusiv adolescenților și copiilor refugiați din Ucraina, sprijin, grijă și un mediu familial prietenos. Pentru realizarea acestui scop a fost lansată campania „Schimbă viața unui copil. Devino asistent parental profesionist”. Acțiunea este realizată în parteneriat cu UNICEF Moldova. Anual, sute de copii au nevoie de suportul asistenților parentali profesioniști

În prezent, peste 110 copii rămași fără ocrotire părintească așteaptă să fie încadrați în familiile din municipiul Chișinău. În acest context, DGPDC își propune ca numărul asistenților parentali profesioniști din cadrul Serviciului Asistență Parentală Profesionistă (SAPP) din municipiul Chișinău să ajungă la 50.

Cine este asistentul parental profesionist?

Asistentul parental profesionist (APP) este persoana care oferă îngrijire temporară în familia sa unui copil aflat în situație de risc, dar și oferă sprijinul în reintegrarea copilului în familia lui biologică sau extinsă.

Totodată, Asistentul Parental Profesionist este angajat în câmpul muncii, primeşte un salariu lunar, poliţă de asigurare medicală, carnet de muncă și contract individual de muncă. Copiii vor beneficia de o indemnizație unică, o indemnizație lunară și un supliment financiar lunar. În Asistenţa Parentală Profesionistă pot fi luaţi în plasament un copil, doi sau maximum trei copii dacă sunt fraţi şi surori. Nu este posibil să luați în plasament copii care vă sunt rude, decât în situații excepționale.

Cine poate deveni asistent parental profesionist?

Asistentul parental profesionist este acea persoană care poate ajuta un copil să depășească situația de risc, oferindu-i îngrijire, creștere și educație temporară. De asemenea, ajută copilul să se integreze mai ușor la școală și în societate.

Orice persoană căsătorită sau necăsătorită care are experiență în educarea copiilor poate aplica pentru a deveni asistent parental profesionist.

Poți deveni asistent parental profesionist dacă:

  • Ai suficient timp pentru a îngriji și educa un copil;

  • Ai experiență în îngrijirea și creșterea copiilor;

  • Îi poți asigura egalitate în drepturi cu ceilalți copii din familia ta (dacă ai copii);

  • Îi poți respecta identitatea și personalitatea copilului;

  • Îi ajuți să se integreze în școală și societate;

  • Ești deschis/ă să menții contactul cu familia biologică a copilului/,

  • Ești dispus/ă să fii instruit și susținut de echipa Serviciului de Asistență Parentală Profesionistă;


Pentru mai multe detalii apelați 022 27 89 60 sau 079 70 80 56.

Dacă consideri că poți oferi suport, grijă și o viață mai bună copiilor rămași fără ocrotire părintească, aplică pentru a deveni ASISTENT PARENTAL PROFESIONIST.

32 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page