top of page
primaria-bubuieci

Zi istorică la Bubuieci

În ziua de 19 septembrie 2021 s-a scris o nouă filă în istoria comunei Bubuieci.

E ziua în care a avut loc inaugurarea și sfințirea Monumentului Eroilor din Primul Război Mondial din Bubuieci. Acesta a fost restabilit în locul Monumentului Eroilor, edificat în anul 1933 și distrus în timpul regimului sovietic.

În primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte PETRU, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din Moldova și România, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Biserica Adormirea Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost înfrumusețată prin cântările melodioase oferite de Corala Mitropoliei Basarabiei și prin participarea creștinilor din localitate și a oaspeților la eveniment.

După Liturghie a avut loc ceremonia de sfințire a Monumentului Eroilor, edificat în curtea parohiei în memoria tuturor eroilor bubuieșteni care au făcut sacrificiul suprem în timpul Primului Război Mondial.

La eveniment a participat și garda de onoare a Armatei Naționale, echipa port drapel alături de fanfara Armatei și echipa cu salve. De asemenea, au fost prezenți primarul Igor Moraru, profesorul univ. Ion Negrei, o delegație de preoți din Iași, ansamblul de muzică populară Brâuleț din cadrul liceului Toader Bubuioc etc.

Prin restabilirea și sfințirea acestui monument în comuna noastră a fost făcut un nou pas pentru restabilirea adevărului istoric, pentru redescoperirea trecutului și pentru perinitatea memoriei eroilor neamului.

Este de menționat că Monumentul a fost restabilit și edificat la initiativa și cu aportul considerabil a domnului Iulian Rusanovschi (Asociația Monumentum), a preotului paroh Andrei Deleu, cu susținerea Primăriei comunei Bubuieci și a Consiliului local, cu sprijinul unor antreprenori locali și din afara localității, cărora le mulțumim enorm pentru contribuție.






47 afișări

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page